Om psykosyntes

Psykosyntesen har sina rötter i den humanistiska psykologin och grundades av den italienska psykiatrikern Roberto Assagioli. Han var elev till Sigmund Freud, men ansåg liksom samtida Gustav Jung att Freuds psykoanalys var för sjukdomsfokuserad.

 

Assagioli ville istället se människan som frisk och ansåg det av lika stor vikt att i arbetet inkludera både det som är svårt i livet samt fokusera på människans egen potential till utveckling, förmåga till kreativitet, kärlek och andlighet. Istället för psykoanalys (där ordet analys betyder plocka isär, sönderdela) använde han ordet psykosyntes (sammanfoga, smälta samman). Han menade att vi inte behöver vara antingen eller, utan snarare både och, eller mer än.

 

Enligt psykosyntesen behöver vi få verktyg för att kunna omvandla våra nya insikter till ett praktiskt handlande som omfattar alla delar av människan.

 

Senare kom Assagioli att samarbeta med bland andra Abraham Maslow, Erich Fromm och Carl Rogers i USA. 

 

Psykosyntesen beskrivs också som en psykodynamisk psykoterapi, vilket innebär att man utgår från att tidigare erfarenheter i livet påverkar våra tankar, känslor och beteenden idag.

 

Viljan betraktas som en central funktion i det mänskliga psyket och är en bärande del av psykosyntesen. Viljans betydelse i förmåga att ta ansvar, se valmöjligheter och utveckla drivkraften att verka för något i livet. Avidentifiering är också en viktig del i arbetet, att välja att vara med sina känslor och tankar utan att förneka dem och samtidigt undvika att förlora sig i dem. Viljan till mening, viljan till självkännedom och att tjäna ett högre syfte genom sina handlingar ses också som något naturligt inom psykosyntesen.

 

Samspelet och helheten gör att vi mår bättre både psykiskt och fysiskt. Det ger oss bättre förutsättningar för ett hälsofrämjande liv i balans och harmoni.

 

Psykosyntesterapin har utvecklats sedan den grundades. Att arbeta för att skapa en större harmoni mellan motstridiga delar inom människan har utvecklats genom årens lopp. Man har också påverkats och tagit intryck av andra traditioner såsom den kognitiva modellen, självpsykologin, det relationella perspektivet och nya rön inom spädbarnsforskning som tex teorin om anknytning.

 

Idag finns psykosyntesinstitut i Europa, Australien, Kanada, Latinamerika, Sydafrika och USA. Psykosyntes är en erkänd psykoterapimetod inom European Association for Psychotherapy, EAP, som har definierat gemensamma krav för en europeisk legitimation för psykoterapeuter.

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Heyra Hälsa AB logotype

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.